Urządzenia w zakładach przetwórstwa mięsnego

Waga na fermę

Zajmując się hodowlą zwierząt na sprzedaż lub prowadząc zakład przetwórstwa mięsnego, konieczne jest wyposażenie budynków inwentarzowych w odpowiednie urządzenia. Wśród nich wymienia się przede wszystkim wagi, dzięki którym można przeprowadzić precyzyjne pomiary masy ciała zwierząt – bydła oraz trzody chlewnej.

Wagi przydatne na fermie

Waga na fermęNajczęściej waga elektroniczna przemysłowa na fermę posiada nośność od 300 kg do 3 tys. kg. Najczęściej wybierane są wagi, których platforma posiada wymiary 1,5×2 m lub 2×3 m. Producenci proponują wagi wykonane ze stali nierdzewnej, wagi ocynkowane lub lakierowane. Platforma jest antypoślizgowa, dlatego korzystanie z wagi jest całkowicie bezpieczne dla zwierzęcia, które podczas pomiaru na pewno nie zrobi sobie krzywdy. Waga wyposażona jest zwykle w cztery czujniki tensometryczne, posiada też specjalne oprogramowanie, które sprawia, że pomiar jest dokładny nawet wówczas, gdy zwierzę pozostaje w ruchu. Waga działa po podłączeniu do sieci lub za pomocą akumulatora – wówczas możliwe są nawet całe dwa dni pracy bez ładowania. Czytelny wyświetlacz LCD umożliwia szybkie odczytanie wyników pomiaru – podłączając do urządzenia drukarkę, możemy od razu drukować otrzymane wyniki. Platforma wagi otoczona jest barierkami o wysokości najczęściej 1 m lub 1,8 m. Jest to konieczne, aby zwierzę nie opuściło samodzielnie miejsca przeprowadzania pomiaru. Wagi proponowane przez producentów są legalizowane – posiadają 24-miesięczną gwarancję.

Waga na fermęW zakładach przetwórstwa mięsnego, oprócz takich platformowych wag, niezbędne będą też wagi kolejkowe – stosuje się je do ważenia półtusz i ćwierci. Mięso transportowane jest po wyznaczonym torze. Do zadań operatora wagi należy ustawienie rolki z kawałkiem mięsa na odcinku pomiarowym wagi. Wysokiej jakości miernik wagowy oraz czujniki tensometryczne pozwalają na przeprowadzenie naprawdę dokładnych pomiarów. Wszystkie proponowane przez producentów wagi odznaczają się precyzją ważenia – zakłady przetwórstwa mięsnego nie muszą więc martwic się o to, że na skutek niedokładnych pomiarów poniosą jakieś straty. Wagi inwentarzowe oraz kolejkowe stanowią niezbędne wyposażenie, które zdecydowanie usprawni pracę w tego typu zakładach. Warto wybrać wagi od sprawdzonego producenta, gdyż w ten sposób zyskamy pewność, że nawet intensywna eksploatacja przez wiele lat nie uszkodzi urządzenia.

Regularne sprawdzanie oferty producentów sprawi, że będziemy na bieżąco z technologiami wykorzystywanymi w produkcji wag – dzięki temu uda nam się wybrać urządzenie, które odznacza się najwyższą jakością.